Яхти

С яхта МАМБО в Гърция

Bavaria 47 Под платната на комфортна ветроходна яхта в морето ваканцията се изпълва с незабравими преживявания, забавни вечери в яхтени пристанища, блаженството от безлюдни заливи и релаксация на морските вълни. Само с круиз можете да посетите най-красивите кътчета по брега на Средиземно и Егейско море, където няма да Ви заведе нито една от предлаганите екскурзии, на плаване с яхта само Ви сте тези, които сами избират маршрута! Плаването с яхта може да бъде допълнено с морски риболов и ветроходно училище. При посещения в пристанищата Ви очакват исторически паметници, магазини, най-добрите дискотеки и ресторанти по пристанищата. Ваканцията не трябва да се прекарва само на ...

Вижте още ...

Cranchi Atlantique 40

Моторна яхта Cranchi Atlantique 40, 2000г, Chart plotter, Autopilot, Radar, VHF, Satellite Antenna, Depth Sounder, Generator, A/C, Windlass, Life raft, Refrigerator - 2 pc, Microwave oven, Counter top with electrical and gas burners, 2 cabins, Bathroom/head, Bimini on flybridge, Cockpit enclosure, Covers, Cockpit and flybridge cushions, Engine - 2бр Volvo Penta D6 270 KW, Engine Hours - 750. Цена: 125000€ За повече информация свържете се с нас.

Вижте още ...

СПОРТНА ЯХТА FOUNTAINE PAJOT 30

Спортна яхта FONTAINE PAJOT, дължина - 9м, ширина - 3.04, газене - 1.80, двигател - YANMAR  11кс За повече информация свържете се с нас. ЦЕНА: 5500 евро

Вижте още ...

Ветроходни яхти

Ветроходната яхта има 2 главни части: корпус и снаряжение. Корпусът е предназначен да събере обслугата на яхтата и всичките предмети от нейното снабдяване. Под снаряжение се разбират ветрилата и всички устройства за поставяне на ветрилата и тяхното управление.

Предната част на корпуса се нарича нос, задната -кърма, частите от корпуса, надвесени над водата, се наричат носови и кърмови свеси.

Страничните повърхности на корпуса се наричат бордове. Десният и левият борд се определят, като се гледа от кърмата към носа.

Долната повърхност се нарича дъно. Преходът от борда до дъното се нарича скула. Задният срез на корпуса се нарича транец.

Обърната към водата повърхност се нарича подзор.

Отгоре корпусът се покрива с палуба, предпазваща коритото от попадане на вода вътре в него. Палуба изобщо се нарича всяка настилка, покриваща разположено под нея помещение. На големите кораби има няколко палуби, всяка от които има свое наименование. На спортните яхти рядко се правят повече от 2 палуби.

Носовата част на палубата се нарича бак, кърмовата – ют, средната – шканец.

В палубата за поместване на обслугата се правят изрези, наричани кокпити. Кокпитите биват открити, когато те не са отделени от подпалубното пространство, и закрити. В последния случай те представляват вана, поставена в отвора на палубата, изолирана от подпалубното пространство. Закритият кокпит обикновено се прави самоотливен, поставяйки пода му над нивото на водата и обзавеждайки го с отливни тръби. През тези тръби попадналата от палубата в кокпита вода се оттича зад борда. Самоотливни кокпити се правят на такива яхти, които са пригодени за плаване при голямо вълнение, за да не бъдат заливани с вода през кокпита.

Долната част на подпалубното пространство се нарича трюм. Трюмът се покрива с настилка, наречен под или пайол.

Жилищните помещения на яхтата се наричат каюти. Каютата, разположена под бака, се нарича кубрик.

Крайните носови и кърмови отделения се наричат преден отсек или форпик и заден отсек или ахтерпик. Отворите в палубите: входни люкове или входници.

Ако височината на корпуса от пода е недостатъчна, то на палубата се прави надстройка, наричана рубка. Покривът на рубката се нарича палуба на рубката. Стените на рубката (комингси) се снабдяват с кръгли или овални прозорчета – светлици или илюминатори.

Битовите помещения на яхтата, както и на голям кораб, имат свои названия: кухнята се нарича камбуз, тоалетната – галюн.

Основните части на въоръжението на яхтата са платната(ветрилата), рангоутът (стожерите) и такелажът (въжетата). Ветрилата са средства за движение, двигател на яхтата.

Яхтата може да носи различни ветрила, всяко от които има свое название. Ветрилата се разделят на 3 главни групи: основни, допълнителни и щормови ветрила. Под основни ветрила се разбират тия ветрила, които яхтата носи в нормални условия. Тези ветрила определят мерителната ветрилна площ на яхтата, по която се правят всички разчети за яхтата. Участието на яхтата в гонки изисква особени ветрила, увеличаващи ветрилната площ при някои условия на гонката.

Такива ветрила се наричат допълнителни. Щормови ветрила е прието да се наричат тия ветрила, които се поставят при много силен вятър, когато обикновените ветрила се оказват доста големи по площ и може да не издържат напора на вятъра.

Рангоут се наричат дървените или метални части, към които се прикрепват ветрилата.

Такелаж се наричат растителните и стоманените въжета, които служат за поддържане на рангоута (неподвижен такелаж), вдигане и спускане на ветрилата и раггоута (подвижен такелаж), а също и за управление на ветрилата.

Очарователно, вълнуващо, незабравимо, луксозно и комфортно, това са част от думите с който може да се опише пътуването с яхта.
А когато веднъж вече сте се докоснали до него, несъмнено ще чакате с нетърпение следващия път.

Вашият коментар